Intensivvårdsplatser för barn

De senaste dagarna har det i media framkommit röster som menar att Stockholms läns landsting i allmänhet och Karolinska Universitetssjukhuset Solna, NKS, i synnerhet, inte klarar av sitt uppdrag för att behandla barn på intensivvårdsplatser. Det vill sägas att sjukhuset inte har tillräckligt med platser.

I de gamla verksamhetslokalerna på Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska sjukhuset fanns det 10 platser, varav 8 öppna, huvudsakligen i dubbelrum. I de nya lokalerna i Nya Karolinska Solna, NKS, finns det 15 platser, varav idag 7 öppna i enkelrum. Dessa platser bedöms täcka dagens behov för länet.

Karolinska sjukhuset har inte ett riksuppdrag för barnvård, men precis som andra landsting i Sverige hjälper vi varandra.

Karolinska sjukhuset har en pågående rekrytering och med en större personalstyrka kommer fler platser att öppnas. Det är ett nationellt problem att kunna rekrytera sjukvårdspersonal. Alla landsting och regioner i Sverige behöver som arbetar med det de är utbildade till, att fortsätta inom akutsjukvården och också känna att arbetsplatsen är attraktiv nog att arbeta kvar på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *